AssCock

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kopni si do svojho hiphopera

narodny sport c.1
alebo nakop do riti svojho insitneho kritika...: ))

"ten grc zvany hip-hop je nieco neskutocne", "hip hop to je kultura pre ludsky odpad", "hip hoperi su idioti"
to je len par utrzkov z diskusii na nete o hiphope.

Priznavam, zabavam sa kralovsky. Je neskutocne komicke, ako  haldy internetovych insitnych kritikov  poznaju a  s istotou vedia  "co,ako,preco".Zahoreli  pisat. Detinskym nadesnim.Vasnivo,zurivo,nenavistne.

Charakteristickou crtov drvivej vacsiny podobnych blogov su  hned po prvom zhliadnuti priznacne nazvy pre masy ludi velmi atraktivne, napr " Rytmus(plne licebne?!)" alebo " Slovensky hiphop vs vedro splaskov" Nadhera, nie?.Co uz je nas potom, ze obsah a pointa tychto clankov je decentne povedane "disktutabilna" .   Zistujem , ze Slovaci su vynaliezavi a  hravi  a sposob, kolkymi moznymi  spojeniami, privlastkami okomentuju hiphop si  zasluhuje nas  obdiv a uznanie. Nuz, fakt, ze  su to po 4346 krat recyklovane tie iste nic nevraviace bludy (len meno "odbornika" sa zmenilo), ktore mi spontanne sposoboju pocity de javu uz nikoho nezaujima.Ved aj preco?Primarnou ulohou je "kopnut si do svojho hiphopera".
Pomaly,ale isto sa ma  zmocnuje neprijemna myslienka,ono staci  vymysliet  len pritazlivy nazoc clanku, no v tomto pripade by sme clanok vynechali  a vysoka citanost a "zainteresovane" nazory by boli samozrejmostou. Chlapi,ani neviete, ako mi predlzujete zivot. Len tak dalej.: )

Hip hop je  vinny v tom, ze len reflektuje myslienky, nazory zmyslanie mladeze. Nic viac, nic menej.V tom tkvie to  caro  uspechu hiphopu.. Hip hop resp v tomto pripade rap, nerobi nic ineho len nechava   volne pole na zamyslenie a potom  moznost formulovania,formovania nazorov, stotozenia alebo nestotoznenia sa s danym autorom alebo ideou. Tak isto ako mnohe ine hudobne styly, len neviem, preco sa k hiphopu/rapu musi pristupovat individualne. Obvnienia z upadku etickych a mravnych hodnot, na ktorych udajne by sa mal  hip hop podielat su  mozno scasti pravdive. Podiel hip hopu je podobny k mnozstvu ako sa Ficova vlada zasluzila o terajsi hospodarsky rast. Podla jednej studie az 2%: )) Hip hop nie je nihilzmus.

Recami typu " cela HH scena je plna negramotnych luzerov" sa nemienim zaoberat.Len dodam. Raperi su casto obvibovani za texty ala "Ja som king a ostatni ste kokoti" z primitivizmu, debilizmu a z dalsich xy "izmov". No, zrejme sa nikto nezamyslel, ze rozdiel medzi tymito vyjadreniami, co sa tyka obsahu nie je ziadny. Je  totizto rovnaky. .Nerozumiem ludom, co  rap nepocuvaju, prave naopak , ich irituje  a trufnu si generalizovat a apriori odsudzovat bez "hlbsej analyzy",
Mna osobne, co som mal moznost vypocut si, zaujalo len minimum svetovej jazzovej produkcie, no netrufoval by som si zhodnotit a povedat ze je jazz je shit. V tejto chvili Vas mozno zarazilo, ako  si mozem dovolit porovnavat jazz-"hudbu inteletualov" a  inteletualne vyprazdneny rap- " hudbu luzerov". Ja nielen, ze povazujem rap za hudbu, ale dokonca aj rovnocenny  k jazzu. Ts ts, to je drzost: )

Len preto, ze ludia nechapu,nerozumeju idey/posolstvu/odkazu hip hopu by nemal byt  odsudzovany.Ak si niekto mysli, ze kvalitny rap jestvuje len v teoretickej rovine sa velmi myli.Ak si to niekto mysli.,tak to je len jeho ignorancia a alibizmus  .  Casto pocujem vycitky, ze "slovensky rap je trapny,neprirozdeny. Ved to vzniklo v  USA v cernosskej komunite. O co sa tito slovenski trapkovia snazia?" 
A ja sa pytam: "Peter Lipa moze  spievat jazz? Silvia Josifovska moze spievat blues?Bobos Prochazka moze spievat blues?"

Hodnotit rap len podla par pocutych trekov  v telke popripade v radiach nie je koser. Slovensky rap je preplneny srackami, a ja budem  prvy,kto na to bude upozornovat ale najdu sa aj svetle pripady, ktore vycnievaju. Je to podobne ako keby som podla Paris Hilton hodnotil inteligenciu blondinok resp. zien alebo podla par bratislavskych slepic hodnotil intelekt bratislavskych slecien. Aj ked by sme mozno v tychto 2 konkretnych pripadoch daleko od pravdy neboli, je to nekorektne: ))

Pred par dnami sa uskuotocnil Aurel na ktorom, ako vsetci  vieme zahviezdil "stelesnene zlo" Rytmus. Vsetci pozname Rytma, tazke sme asi vedeli, co pride. Akokolvek Rytmusa nemusim, treba mu nechat, je to vyborny biznismen Skvely marketingovy tah. Samozrejme je to len stylizacia, pretoze ak by mal skutocne v pazi tak nepride. Cele je to umenie biznisu a manipulacie. Holt, kto umi,ten umi.A rytmus umi.: )
Ked uz som presiel k Aurelovi tak nemozem opomenut Tinu. Chvalenu "odbornou" aj  "neodobornou" verejnostou. Zial, uz sa  taktne mlci o skutocnosti, ze na jej albume Chillin participovali  Cistychov ,  Janko . alebo  zvukmaestro Jazzy
Tiez sa akosi zabuda na skutocnost., ze so slovenskymi hiphopermi spolupracuje "pop spicka" Spomeniem Taslera, Tinu, Mishu, Mango Molas, Marian Cekovsky. Nemaju vkus?

Skoro kazdy  vydany nosic nejakej slovenskej HH skupiny   sa  v poslednom case ocitol v "top ten" rebricku predajnosti. Skupiny  patria medzi najhranejsie v roznych hitparadach. Nie je to kriteriom kvality,ale podla mojho usudku to o niecom svedci.

Dnes sa hiphoperom byt nenosi .Vyjadrenia "hiphoperov" su ostrakizovane a zosmiesnovane, Spravne su ako vzdy davove sablony. Tak to bolo aj bude.Avsak hip hop tu bude este nejaky cas a vazeni  inisitni kritici sa mozu.....: )














Utrzky zo zivota luzerov | stály odkaz

Komentáre

  1. waw, absto na blogu, aky sok :)
    vitaj :)
    publikované: 28.04.2007 23:18:05 | autor: camelle (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    publikované: 28.04.2007 23:25:46 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014